Nevíte, jak obdarovat své blízké k narozeninám nebo jmeninám? Máme pro vás tip na něco užitečného a zdravého zároveň.
Jistě dobře víte, co je to danajský dar – přináší vám namísto potěšení a užitku pouze problémy a starosti. Možná si nějaký takový „dárek“ vybavíte. V tomto směru je obecně známo, že naopak ty nejvzácnější dary jsou takové, jež jsou předávány nezištně a z lásky a mezi nimi kralují ty, co nám prodlužují život a pomáhají navracet duševní a fyzické zdraví. Misky a sklenice na klíčení https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/ jsou jedním z nich.
Naklíčené luštěniny
O zdravotním prospěchu luštěnin snad nikdo nepochybuje, přesto se k nim lidé chovají tak, jako by šlo o něco podřadného. Ve skutečnosti však bývá z hlediska výživových hodnot podřadná strava, kterou lidé konzumují běžně každý den – fastfood, slazené nápoje, výrobky z bílého rafinovaného cukru, pečivo z bílé vymleté mouky, která nemá téměř žádnou výživovou hodnotu.
Vhodný způsob, jak s konzumací luštěnin začít, jsou neklíčené plody. Lze je přidávat do salátů a hotových jídel, anebo chroupat samostatně jako součást zdravého zákusku. Jsou navíc sladké a chutné a obsahují tolik živin, že se jim stěží jiná potravina může v tomto směru rovnat.
Řeřicha a rukola
Řeřicha je sama o sobě jazykolamem, vyslovte toto slovo desetkrát za sebou a pěkně si procvičíte výslovnost souhlásky Ř, se kterou mají mnozí cizinci značný problém. Krkolomný název rostlinky však vyváží její hodnoty na našem jídelním stole. Spolu s fazolemi mungo je opěrným pilířem nakličování semen v našich domácnostech, lze ji navíc klíčit třeba na vatových tamponech, vzejde vám při pokojové teplotě již za tři dny a není příliš náchylná na plíseň. Naklíčené rostlinky sklidíte nůžkami a jsou velice křehké a chutné k jakékoli příležitosti.
Rukola je považována za plevelnatou rostlinku, ale velmi výživnou. Proces klíčení je podobný řeřiše, lze ji vysazovat i na záhon nebo do truhlíku a sklízet ji jako salát. Rukola vykazuje velmi pozitivní účinky na detoxikaci jaterní tkáně.